V současnosti je Česká republika světovou špičkou v chovu.
Jak vypadá
Jeho tělo připomíná domácí ovce. Také se s nimi snadno kříží. V létě je jeho srst světle rezavohnědá. Starší samci mají na bocích oválné skvrny bílé barvy, tzv. sedlo. Během zimy nemusí být patrný. V zimě srst ztmavne, někdy až do odstínů černé.
Rohy jsou výrazným znakem samců. Méně často můžou narůst i samicím. Ovšem těm nedorůstají takových rozměrů. V oblasti toulců je lebka silně zesílena. Se silným krkem tvoří ochranu proti zraněním v období říje.
mufloní rodinka
Jídelníček
Spásají travní porosty, které jiná spárkatá zvěř využívá málo, nebo ho vůbec nejí. Patří do kategorie přežvýkavců a adaptovali se na konzumaci hojné a zároveň obtížně stravitelné části trav. Traviny jsou téměř nevyčerpatelné, ale proto, že obsahují vysoký obsah vlákniny, jsou pro řadu býložravců obtížně využitelné. Nejde jim strávit.
Muflon se tak stává jediným u nás žijícím druhem, jehož potrava obsahuje nejvyšší podíl trav.
muflon v přírodě
Má objemný a rozčleněný žaludek, kde se potrava nějakou dobu zdrží a je trávena pomocí bachorových mikroorganismů. Dá se říct, že se dívá spíš na množství, než kvalitu. Proto nechávají na pokoji lesní dřeviny, které málokdy ochutnají jako jiná spárkatá zvěř. V zimě spásají vegetaci na zamokřených místech, loukách a rádi si dají i zelené ozimy.
Jak žije
Je silně společenský a převážně žije ve smíšených tlupách. Stádo vede vždy nejstarší samice, která na nebezpečí reaguje hlasovým projevem (známe z filmu Za trnkovým keřem). K ostatním druhům zvěře se chová nekonfliktně. Ovšem k soubojům v tlupách dochází již od útlého mládí. Vyhledávají záminku aspoň k malému trknutí svého druha. Útočný jedinec si upevňuje své postavení ve stádu.
Kde se pohybuje
Nejvíce jim vyhovují suché smíšené lesy se skalnatou půdou. Vyhýbají se nížinným lesům, oblastem s vysokým sněhem a vlhkým terénům.
Březost
Trvá asi pět a půl měsíce. Porody převážně spadají do dubna. Těsně před vrhem se březí muflonka oddělí od stáda a vrací se až za několik dní s mládětem. Mlékem ho živí asi pět měsíců, ale už ve dvou týdnech přijímá i rostlinnou potravu. Mláďata si už ve stáří 28 dnů hrají s ostatními. Oblíbenou hrou jsou společné honičky, skoky a přemety.
Žijí i netradičně
V prostoru povrchového lomu na Mostecku se objevilo stádo. Nabízejí se dvě vysvětlení. Podle jednoho se sem dostali z obory, která byla u Červeného Hrádku. Podle druhého přišli v rámci přirozené migrace a zjistili, že jim zdejší klima vyhovuje. Tak zůstali. Na rekultivovaných plochách je pro ně habaděj potravy, kterou mají rádi, ale i tak jim myslivci trochu přilepšují.  Z výsypek a hald mají rozhled a jsou orientované na jih, kde jim je příjemné teplo. Průmyslová činnost způsobuje vyšší teploty a díky tomu tu jsou celoročně zelené rostliny. K pití využívají nádrže určené k průmyslovým účelům. To, že se jim tu daří, svědčí to, že muflonky mají často mláďata jak na jaře, tak na podzim.

Když se řekne muflon
4 (80%)2